- I Gysinge blir man varken besviken eller uttråkad -  

Naturum

Vid några av Sveriges nationalparker och naturreservat finns ett Naturum. Det är ett besökscentrum som förutom utställningar även erbjuder guidningar, föreläsningar, temakvällar med mera. Genom Naturum får du veta mer om områdets djur, växter, geologi och kulturhistoria. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten.

Telefon: +46 10-225 15 16  //  E-post: farnebofjarden@lansstyrelsen.se

Vandra runt nationalparken

Det finns flera markerade vandringsleder och slingor i eller strax utanför nationalparken.
På några av lederna finns tavlor till din hjälp med information om bland annat djur och växter som finns i omgivningarna. Slingor och leder som sköts av parkförvaltningen finns markerade med färg på vår karta.
De är även markerade med färg eller markeringsband ute i nationalparken. 
För mer information: www.sverigesnationalparker.se

Järnvägsbroarna

Gillar du industrihistoria och fin natur är detta ett absolut måste när du besöker Gysinge. Bara 600 meter från själva bruket ligger dessa vackra bågbroar som byggdes av Göteborgs Mekaniska år 1900 som en del av järnvägslänken Sala-Gävle. Du går säkert över då det idag finns spång och skyddsräcken. Broarna kan vara starten eller slutet av en fin vandring längs älven på drygt 8 kilometer. Vandringskartor hittar du i receptionen.

gästrikeleden

Gästrikeleden består av 27 mil markerad vandringsled och tar dig runt i Gästriklands natur och kulturhistoria. Längs med den södra delen upplever du exempelvis Dalälvens generösa natur med flera naturreservat och Färnebofjärdens Nationalpark. Du får se att begreppet Järnriket Gästrikland verkligen är befogat. 
Telefon: +46 10-225 15 16  //  E-post: farnebofjarden@lansstyrelsen.se

gysinge bruk

I Järnriket Gästrikland längs Tidernas väg och vackert omgivet av Dalälvens strida forsar och vida fjärdar ligger Gysinge Bruk, ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet och idag en plats för utställningar, byggnadsvård, konferenser och äventyr i naturen. Gysinge Bruk var ett av Sveriges ledande järnbruk under 1800-talet och en promenad genom bruket väcker många tankar kring vår historia och livet förr.
 

Gysinge Centrum för Byggnadsvård

Till byggnadsvården åker kunder från hela Sverige för att hitta rätt lås, fönster, gångjärn och mycket annat till sina hus. Linoljefärgerna och linoljesåpan är rikskända och riktiga bästsäljare. Här finns också inredda demonstrationshus där du kan inspireras och lära dig mer om byggnadsvård. Den kunniga personalen kan svara på frågor om stort och smått.

Telefon: +46 (0)291–211 00  //  E-post: gysinge@gysinge.com
 

Gysinge brukshandel

Inhyst i brukets gamla laboratorium ligger idag Brukshandeln. Här hittar du mathantverk från orten och från andra ställen. Presentartiklar och plåtburkar, bokmärken, gammeldags karameler och klippdockor.

 

badstrand med bryggor vid älven

På bruket bakom det gamla Värdshuset ligger en fin badplats med sandstrand och bryggor. Här kan ni svalka er efter dagens aktiviteter och njuta av utsikten över Färnebofjärdens nationalpark. På den lilla holmen en bit bort går kor och betar.

Gysinge Herrgård

Platsens första herrgård uppfördes i slutet av 1600-talet och var ett gult karolinskt träslott med ett klocktorn. Byggnaden brann ned i början av 1800-talet och det enda som idag finns kvar av det är klocktornet som idag finns på orangeriets tak. Värdshuset och skjutsstationen uppfördes 1784 och sex år senare byggdes orangeriet, som idag innehåller kök och matsal för nutidens folkhögskola. 

Telefon: +46 (0) 291 73 46 00 
//  E-post: info@gysingeherrgard.se​

Café udden

På Café Udden kan du äta med forsen brusande kring fötterna och blicken vilandes i nationalparkens djupa skogar. Längs stränderna står en och annan sportfiskare med stövlarna i det strömmande vattnet. Välj mellan att sitta på uteserveringen ovanför forsen eller i de luftiga lokalerna inomhus.

Telefon: 0291-73 46 11  //  Epost: udden@gysingeherrgard.se

vildmarksbad, fiske & äventyr

Mysigt beläget direkt nedanför gysinge forsarna ligger det gamla flottningsområdet naturskönt vid älvensstrand. Här kan du njuta av utsikten från bastun i gemenskap med dina vänner.
Bastun är rymmlig och med sina två meters lavar rymmer den upp till 8st bastandes gäster samtidigt. Ett mindre relax / omklädningsrum och en terass för två. Utanför har vi ordinarie två badtunnor med plast på insidan. Möjlighet att utöka badet med extra badtunnor finns vid behov.

Telefon: 026-21 50 01  // Epost:  info@aventyrsservice.se  

Kajakuthyrning och guidningar

Vi som äger och driver Multiadventures Sweden heter Madelen och Jack. Vi är båda utbildade vildmarksguider sedan 2014. Just nu satsar vi mest på paddling och guidade turer i kajak i Färnebofjärdens nationalpark. Följ med på en guidad tur eller hyr utrustning för egna äventyr och upplev naturen på bästa sätt! 

Telefon: +4670 334 82 35  //  Epost: info@multiadventures.se

Fiske i gysinge

Gysinge är välkänt bland fiskare. Öring och harr är de populäraste arterna, men allt fler börjar upptäcka det goda fisket på stor abborre och gädda. Forsarna vid bruket och vid Sevedskvarn erbjuder fiskrika vatten i vackra miljöer. Fiska på egen hand eller med någon av Dalälvens kunniga guider. Fiskekort för UWX-sjöarna, kartor, flugor och annat du kan ha glömt hittar du i Brukshandeln.
För mer information om guidade turer: Telefon: 026-21 50 01  // Epost:  info@aventyrsservice.se  

Fågellivet i Färnebofjärden

 I området häckar flera svenska hackspettsarter och flera arter av ugglor, bland annat slaguggla som här troligen har sin tätaste förekomst i landet.  Tjäderspel på våren är en upplevelse, men det kan vara lika spännande att möta en tjäder på någon av grusvägarna i parken där de fyller på med sten i krävan. 
För mer information: www.sverigesnationalparker.se

Galleri blå

Variation, något för varje öga och alster för allas plånbok hittar du hos Galleri BLÅ. Det nystartade konstgalleriet bjuder på utställningar i rasande tempo. Omgivet av grönskande fruktträd och med naturen tätt inpå är galleriet en oasliknande tillflyktsort. Ovanpå galleriet har konstnärerna som driver verksamheten sina ateljéer. Deras egna verk hittar du galleriets inre rum, där du med fördel handlar konstfulla gåvor i julklappstider, för firande och hyllande av värdefull vänskap. 

Telefon: 072-933 74 33  //  E-post galleri.bla@kkbgysinge.se

Utsiktstornet vid Skekarsbo

Vid Skekarsbo finns ett 20 meter högt utsiktstorn som bjuder på en fantastisk utsikt med chans att se bland annat havsörn och fiskgjuse. Mindre fågeltorn finns dessutom utanför nationalparken vid Nordmyra spänger och vid Östa.

För mer information: www.sverigesnationalparker.se

Gysinges egna "droska"

En taxibil i form av en VW minibuss med plats för 7 passagerare. Vid förfrågan om resa samma dag, vänligen ring för säkrast kontakt! Bilen har dragkrok med möjlighet att koppla på släp eller montera cykelhållare!  För körningsinfo samt priser ring Peller Svensson på 070-176 82 82  eller mejla bokning@gysingedroskan.se
För mer information: www.gysingedroskan.se

Gysinge wärdshus

Wärdshuset är Gysinges hjärta där det serveras frukost, lunch och middag i toppklass med inriktning på traditionella och hälsosamma rätter med lokalproducerade råvaror i en anrik och genuin bruksmiljö. Vi välkomnar även gäster som inte är boende på hotellet. Det går även bra att ta med hunden om man sitter på vår uteservering. Man behöver inte boka bord till frukost eller lunch men däremot rekommenderar vi det till middag.


För att boka bord: info@gysingewardshus.se

antikLoppis

En tur genom den gamla allén tar er till Loppis och Antik. 17 rum fördelade på två våningar gör detta till den största loppisen i trakten. Här finns goda möjligheter att göra riktiga fynd! 

Brandbilsmuseet

Ett trettiotal brandbilar och ambulanser kan beskådas på Gysinge brandbilsmuseum. Här finns brandbilar från 1920-talet till 1990-talet. De nyare bilarna används fortfarande av Gysinge Frivilliga Brandkår. Öppet alla dagar i juli samt helger i augusti. Vid grupper kan museet hållas öppet även andra tider. 

Tennisbanor

 Brukets tennisbanor drivs av Fernebo TK. Boka tid i Brukshandeln
100 kr/tim, medlem 50 kr/tim. Medlemsavgift 100 kr/år.
Racketar och bollar finns att låna. Under vintertid spelas tennis i den fina hallen i Österfärnebo.



Telefon: 0291-210 75