Örnspaning
Är du intresserad av örnar kan du hyra en plats i ett örngömsle för att få skåda dessa magnifika fåglar och få fina närbilder med din kamera. Gömslet ligger ca 10 min från Vandrarhemmet vilket gör det praktiskt då man går ut före gryning för att inte störa örnarna.
www.eaglephotography.se


Gysinge Centrum för Byggnadsvård
Här kan du få tips om hur du varsamt kan renovera ditt hus eller kanske bara tillföra några retrodetaljer till lägenheten. Låt dig inspireras:
www.gysinge.nu 

Fika i storslagen miljö
På café Udden har du en fantastisk utsikt över Gysinges forsar. Vintertid har du stor chans att se utter och strömstare och sommartid kan du njuta av solläget. Här serveras lättare luncher och fika. Även pubkvällar. 
www.cafeudden.se


Naturum Färnebofjärden

På naturum får du aktuell information om leder och övernattningsmöjligheter i nationalparken. Här visas en fin utställning om den flora och fauna som nationalparken kan erbjuda.  Utsedd till årets turistmål både 2016 och 2017!
www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden


 

Brukshandeln
Inrymt i det gamla laboratoriet på bruket huserar nu en fin butik där du kan köpa hem godsaker från närområdet eller fina presenter. Butiken har också kioskvaror, apotek, godsombud och café. Här kan du köpa ditt fiskekort för UWX-sjöarna eller boka den fina tennisbanan. Även besökarinformation ges!
 

Järnvägsbroarna runt Vandra eller cykla den 8,5 km vackra turen där du hela tiden följer älven.Stor chans att se bäver, olika hackspettar samt fiskjuse vid säsong. Fråga i Brukshaneln efter karta!

 

Brandbilsmuseet
Öppet sommar och vid gruppbokningar. Här visas ett 30-tal brandbilar och ambulanser. Personalen har ett "brinnande intresse" för dessa fordon och delar gärna med sig av sin kunskap genom guidningar!


 


Fiske!
Gysingeforsarna omfattar de vackra och fiskrika strömmarna kring Gysingebruk och en del av Färnebofjärden.
Mest känt för sitt harrfiske i Sveriges sydligaste strömmar med en naturlig harrstam.
Fisket sker i en blandad miljö av dels brukssamhället Gysinge där forsarna är breda och öppna med stora variationer.Och Sevedskvarn med de mindre strömmarnas karraktär och avskildhet.

PRO:s folkhögskola
Folkhögskolan öppen för alla men vänder sig i första hand till  55 +. 1971 förvärvade PRO, Pensionärernas Riksorganisation, Herrgården och kunde efter renovering inviga den som kursgård för sina medlemmar. 11 år senare, 1982 övergick den till att bli PROs folkhögskola. Skolan har alltsedan dess haft ett brett utbud av både långa och korta kurser.
www.pro.se/PROs-Fhsk/


 

Bollsport
Brukets tennisbanor drivs av Fernebo TK. Boka tid i Brukshandeln
tel 0291-21075. 100 kr/tim, medlem 50 kr/tim. Medlemsavgift 100 kr/år.
Racketar och bollar finns att låna.
Under vintertid spelas tennis i den fina hallen i Österfärnebo.
Frågor om bokning Per Karlsson 070-536 9960

 

Bada
På bruket bakom det gamla Värdshuset ligger en fin badplats med sandstrand och bryggor. Här kan ni svalka er efter dagens aktiviteter och njuta av utsikten över Färnebofjärdens nationalpark. På den lilla holmen en bit bort går kor och betar. 

.Kafé och matbod

 Fikabröd, smörgåsar och våfflor med hjortronsylt och grädde. Lokalt mathantverk finns till försäljning i matboden. Konstutställning i kaféet. Hundar är välkomna både utom- och inomhus.
Alla dagar 10.00 – 16.30
FB: Kafé och matbod i Gysinge
Tel: 070-7909787


 


Kajak
Hyr kajak och upptäck området kring Gysinge, eller varför inte få kajaken transporterad till Färnebofjärden, förbi alla forsar. Flera kajakmodeller finns att välja på. Vi har även guidade turer. Vi har mobil uthyrning, se hemsidan för datum och tider för drop in eller boka redan nu. Kontakt: info@multiadventures.se
073 24 37 821 eller 070 33 48 235.